Dobro došli na TV turnir šampiona 2023

Dobro došli na TV turnir šampiona 2023

Ove godine se navršava pedesetčetiri godina postojanja dobojskog turnira. Veličanstvena sportska manifestacija je od male lokalne smotre rukometa na samom početku izrasla u jednu od najkvalitetnijih i najcjenjenijih rukometnih priredbi ove vrste u svijetu.


Sa nepreglednom niskom najljepših, najuzbudljivijih i najkvalitetnijih rukometnih nadmetanja u smiraj ljeta svake godine, Međunarodni rukometni TV turnir šampiona je postao neraskidivi dio grada Doboja i žitelja ovog kraja. Dobojski hram rukometa postao je u protekle četiri i po decenije mjesto gdje se okupljaju najbolji klubovi i majstori rukometne igre i mjesto gdje se igra najkvalitetniji i najlepršaviji rukomet.
U jednom trenutku zaustavljen zbog strašnog ratnog sukoba Turnir je 1996. godine nastavio uspješan kontinuitet sa željom domaćina da ponovo postane stjecište najboljih klubova i majstora rukometa i da poprimi sjaj predratnih godina kada nismo osjećali zapreke ni političkih ni nacionalnih ni bilo kakvih drugih razdora i netrpeljivosti, jer sport ne poznaje takve prepreke, on je jednostavno univerzalna međunarodna tvorevina s atributima mira i prijateljstva među narodima. I kao što reče veliki svjetski rukometni znalac, na ovom našem rukometnom globusu, a da ne kujemo stvar previše u zvijezde, nešto slično, čak ni približno, ne samo da ne postoji, već niko nema hrabrosti o tome ni da sanja.


Jednostavno rečeno, TV turnir šampiona Doboj, i tome ne treba predikat. Zna se, turnir nad turnirima, kvalitet nad kvalitetima, rukomet nad rukometom – to je Doboj. Jer, ono što je za nacionalne selekcije šampionata, to je za superklupske formacije bio simpatičan, ali ozbiljan sudar divova na tlu stoljetnog Doboja. Da nije ničeg drugog, da li imena: Monpeljea, Siudad Reala, Nordhorna, Cehovskih Medveda, Steaue, Gumersbaha, Dukle, CSKA, Barcelone, Lugija, Vesprema, MAl-a, Partizana, Pelistera, Crvene Zvezde, Atletika, Metaloplastike, Kreteja, Zagreba, Borca i mnogih drugih šampiona ovozemaljskog kvaliteta, predstavlja dovoljan razlog da se rukometni svijet duboko sagne i skine kapu svim znanim i neznanim junacima dobojske organizacije koja je uspjela da stvori ovu grandioznu rukometnu manifestaciju.


A imena rukometnih velikana poput Karabatića, Stinge, Vujovića, Horvata, Šmita, Vunderliha, Černišova, Maksimova, Birtolana,Tomina, Karaue, Klempela, Šarića i stotina drugih i njegovih trenera: Dušebajeva, Červara, Hasanefendića, Ocelee, Živkovića, Predehe, Seleša, Štencla, Jevtušenka, Andersona i ostalih ostaju zapisana zlatnim slovima u vječnoj knjizi dobojskih spektakala.


Ime Doboja sa znakom Turnira u godinama koje su za nama vinulo se preko cetrdest državnih granica, na svim rukometnim meridijanima. U proteklih četrdeseti pet godina nije bilo ni jedne mrlje ili nedostojnog incidenta, susreti rukometaša priličili su njihovoj časti i imenu, bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost, bez obzira na zemlju ili kontinent odakle su rukometaši dolazili. A naše Dobojlije, ovaj divni narod, njegova mladost i svi koji su u dane Turnira punili stadion i čiste gradske ulice ukrašene cvijećem i zelenilom, u noćne sate oblivene raznobojnom svjetlošću, dočekivale su drage goste i divili se njihovim majstorijama i sportskim veličinama.


Tako će biti ove i svih narednih godina, jer mi jednostavno volimo ljude, volimo sportiste.